1 junio, 2020

Proposta per a l’Executiva d’Iniciativa 25/05/2020

Descàrrega el document

PROPOSTES PER A L’EXECUTIVA D’INICIATIVA

La fase aguda de la pandèmia provocada pel SARS-CoV2 ha posat a prova el nostre estat del benestar, les polítiques de protecció i un model econòmic massa dependent del turisme. Sense voler entrar en massa profunditat, podríem dir que la crisi ha aprofundit i evidenciat les carències que, en molts casos, ja veníem denunciant front a les receptes neoliberals.

Tot i que ara el debat està centrat en la component sanitària, ja s’alcen les veus de lobbies coneguts exigint que la recuperació es concrete en ajudes a l’empresa privada, centrades especialment en els sectors que ja eren predominants.

El que no podem dubtar és que la legislatura s’ha reiniciat i molts dels plantejaments programàtics del Botànic II (i de Compromís) queden obsolets, encara que els seus principis i valors romanen vigents. Aquest escenari suposa una oportunitat, especialment per a nosaltres, d’avançar en una discurs necessari per al desenvolupament de la societat valenciana, arrelat en la justícia social, la transició ecològica i l’aprofundiment democràtic.

La tasca d’atenció davant l’emergència, dels nostres companys i companyes, tant en el Govern del Botànic com en l’àmbit municipal evidencia la nostra capacitat de resolució sense perdre de vista els nostres principis. Eixe esforç de gestió requereix d’una complementació en clau propositiva que ens situe com un projecte polític útil de cara a la “nova normalitat” que comencem a definir.

Compromís ha d’activar tots els mecanismes possibles per tal de fer front a la necessitat d’oferir noves alternatives i capgirar els dogmes actuals. Hem d’escometre un treball de redisseny de les nostres prioritats programàtiques adaptant-les a les noves circumstàncies. Cal superar les febleses, que la crisi de la COVID-19 ha demostrat en el nostre model econòmic i els sistemes de protecció i serveis públics bàsics.

El PSPV ha mantingut un monopoli mediàtic en la gestió de la crisi, quedant les figures del President i la Consellera de Sanitat com a referents institucionals. Açò ens ha dut a un segon pla, tot i que la majoria de les mesures adoptades pel Botànic per reduir l’impacte de la COVID-19 en la població s’han plantejat des de les àrees que gestionem.

La Comissió de Reconstrucció ens obri un terreny en el que tenim molt que guanyar, tot i conscients de les resistències que ens trobarem i la limitació del format, l’oportunitat està i hem de preparar-nos per tal d’aprofitar-la al màxim. Haurem de fer front a un debat incòmode, en el que trobarem a una oposició centrada en defensar l’estatus quo, una extrema dreta que no dubtarà en atacar qualsevol plantejament fora dels dogmes neoliberals, amb tota l’agressivitat que ja hem vist, i uns companys de govern que ja han mostrat que aquest format no els agrada especialment.

És per tot açò, que proposem a l’Executiva d’Iniciativa les següents mesures, que haurien de traslladar-se a l’Executiva de Compromís:

  1. Organitzar les Sectorials, en coordinació amb les persones que integren les diferents àrees de govern i altres institucions, per tal de realitzar una proposta programàtica en els diferents eixos que es debatran en la Comissió de Reconstrucció.
  • Per tal de fer efectiva aquesta proposta, caldrà atendre el punt 3 del Reglament de les Sectorials. “En cada Conselleria, grup institucional provincial, de País, estatal i europeu es designarà com a mínim una persona de contacte i coordinació amb la sectorial respectiva”. Sempre atenent a les limitacions que puguen existir en àmbits concrets.
  1. Valorar la possibilitat de Reactivar puntualment l’aliança amb Más País, amb la finalitat de guanyar pes en les negociacions que es mantenen en aquests moments en el Congrés i amb el govern estatal, especialment del procés de desescalada i els fons no reemborsables per a les autonomies.

Per tal de poder debatre amb calma aquestes propostes, i qualsevol altra, seria convenient la convocatòria d’una Executiva d’Iniciativa de forma virtual. Molts altres òrgans esta funcionant amb aquesta sistemàtica i en el nostre cas també podria ser així.